— Найбільша смертність серед молодих тореадорів, які виходять битися з 3-річними бичками, — говорить швець Ромеро Мартінес. — Бронежилети носити заборонено. Для новільєро, тореадорів-новачків, шию жилети з густою вишивкою і підкладкою. Хлопці інколи гарячкують та сердяться на мене. Вони вважають, що костюм має бути пістрявий і блискучий, а за свою безпеку не дбають.
На кориду допускають чоловіків, які мінімум 10 років вправлялися з биками на фермах.
— Уся Мексика сміялася з тореадора, який утік з арени. 22-річний Крістіан Ернандесрозкланявся перед публікою. Але коли до нього випустили бика, зник. Старші матадори повернули його на арену, але він знов утік. Хотів ускочити в машину і поїхати, але його затримала поліція. За порушення умов контракту мусив виплатити штраф.
Більшість тореадорів починають кар'єру в 20 років і закінчують у 40.
— Раніше виходити на бій було привілеєм синів знатних родин. Це вважали почесним. Коли дозволили йти всім охочим, на арену побігли жадібні до грошей. Заробітки успішного матадора сягають 100 тисяч доларів за виступ. Таких грошей не заробиш на жодній роботі. Але в Мехіко таких тореадорів можна порахувати на пальцях однієї руки. Решта отримують 200-300 доларів за виступ, підписують контракт на кілька років. І по його завершенні йдуть шукати спокійнішу роботу.
Жінки теж б'ються з биками.
— В усьому світі набереться не більш як десяток матадорок. Майже всі вони високооплачувані й відомі. Матадорки верткіші, тваринам рідко вдається їх зачепити. Також їх учать битися з використанням танцювальних па.
У січні організація із захисту прав тварин у Мексиці намагалася заборонити кориду. Проте уряд не підтримав цієї ідеї. Один із найвідоміших борців проти бою биків — колишній матадор Альваро Мунеро. За свою кар'єру він вбив 150 тварин. 1984-го бик не схотів битися з Альваро. Тореадор загнав йому в холку три шпаги, але тварина не нападала. Матадор сів на арені й розплакався. Після того став захисником прав тварин і вегетаріанцем.
Школяр заколов 60 бичків
Мексиканець, 12-річний Мічеліто Лагравере став наймолодшим тореадором. Свого першого бика вагою 400 кг заколов за півгодини виступу і залишився неушкоджений. Після того забив ще чотири тварини.
— Мічеліто взяв тореадорський плащ, коли йому виповнилося 4 роки, — говорить батько, матадор Мішель Лагравере. — Я наважився вперше пустити його до биків у 9 років.
За три роки Мічеліто вбив 60 бичків. Квитки на його виступи коштують від $500, тобто від 4 тис. грн. Торік він мало не загинув під час шоу "Канавералехо" в колумбійському місті Калі. Бик збив його з ніг і підняв на роги. Аби вбити розлючену тварину, на арену вискочив батько матадора.